Ugrás a fő tartalomra

Borsa Brown: Gyalázat és hit | Könyvajánló

Kicsit féve keztem neki a regény olvasásának, a legutóbbi csalódásom után. Bár nem volt kétséges, hogy szeretném megismerni Borsa Brown legújabb sorozatának történetét is, halogattam. Amit természetesen a regény befejeztével kicsit megbántam. Ugyanis a szerzőnő ugyanolyan érzéseket váltott ki belőlem ezzel a történettel, melyet Az Arab olvasása közben éreztem.

A szerzőnő védjegyévé vált, hogy minden sorozatában egy elzárt, olvasói számára nem annyira ismert világ rejtélyeit tárja fel. Ezúttal egészen Amerikáig repülhetünk el, ahol a sarasotai amish közösség életébe csöppenünk bele. Nem volt kétségem afelől, hogy a történet során olyannyira megismerhetjük majd ezt az elzárt világot, hogy azt az érzést kelti majd a könyv, mintha mi magunk is részese lennénk ennek a közösségnek.
Dorothy
A regény teljes egészén érződött, hogy alapos és rengeteg időt igénylő kutatómunka áll mögötte. Érezhető volt, hogy igyekezett olvasóinak átadni az írónő, minden megszerzett ismeretét az amishokról, azonban mégsem hatott fullasztóként ez a számos információ. A történet megfelelő pontján mindig megmagyarázatott kapunk arra, hogy ez a merőben más kultúrban élő emberek mit, és miért tesznek. 

Az írónőtől megszokott módon ezt a történetet is több szemszögből olvashatjuk. Ellenben ezúttal nem kettő szereplő gondolatait ismerhetjük meg részletesebben, hanem háromét. Dorothy Millerét, Samuel Zookét és Gregory Hamiltonét. Három teljesen eltérő személyiség, akiknek útja keresztezte egymást. Azonban ez a találkozás kicsit sem zajott zökkenőmentesen. 
Samuel
Dorothy-t egy törékeny, életvidám és jól nevelt lányként ismerhetjük meg, akinek hihetetlenül sokat jelent az amish közösség, a családja. Általa megtapasztalhatjuk, hogy egy fiatal lányban mennyire erősen megjelenhet a szülőnknek való megfelelési vágy. Számomra olykor hihetetlen volt, mennyire képesek a hitüknek megfelelően élni és minden bűnös gondolatot elnyomni. Olykor teljesen elnyerte a tetszésemet a világ ezen része, szinte még irigyeltem is őket, máskor pedig érthetetlen volt számomra, a magyarázatok ellenére is, a tetteik. 
Samuel Zook... hihetetlen férfi. Nála a legnehezebb összefoglalnom, hogy milyen érzéseket is keltett bennem. Egyszerre tudtam imádni, és gyűlölni a személyisége miatt. Talán az lehet az oka, mert ő mintha egy kapocs lenne a két világ között. Kicsit amish is, kicsit englischer (ahogy az amishok neveznék). Általa megtapasztalhatunk egy nehéz lelki vívódást, mely szembe állítja a családot és a saját vágyakat. Engem ő tudott a legjobban elbűvölni. 
Gregory irányába sajnos nem alakult ki bennem annyi érzelem, mint Dorothy-ban. Igazából nagyon kedvelhető jellem, aki sok női szívet meghódít. Azonban az enyémet nem sikerül. Talán amiatt, mert már korábban Samuel ellopta. Gregory életére külső szemlélőként azt mondanánk, hogy majdnem tökéletes élete van, szinte mindene megvan a boldog élethez. Ellenben azáltal, hogy olvashatunk a gondolataiban, rájöhetünk, hogy az előző állítás már közel sem annyira helytálló. De vajon sikerül megtalálni a boldogsága kulcsát?

Gregory
A regény cselekményéből nem szeretnék kicsit se spoilerezni, így tartalom elmesélésbe nem kezdenék bele. Úgy az igazi, mikor az olvasó maga fedezi fel a történetet. Ellenben annyit elmondhatok, hogy kicsit sem fognak unatkozni azok, akik kezükbe veszik a könyvet. Miközben olvastam a regényt, végig olyan érzésem volt, mintha a szereplők minden egyes percét megélném. Féltem is emiatt attól, hogy talán sok felesleges, töltelék résszel kell majd megküzdenem. Csakhogy szerencsére nem így lett. Izgalmas és pörgős volt a regény a részletesség ellenére is. 
Egy lebillincselő történet, mely egy elzárt világ titkait fedi fel előttünk. Sokkal szórakoztatóbban ismerhetjük meg az amish közösséget, mintha csak egy ismeretterjesztő könyvet lapozgatnánk. Amellett, hogy szórakoztató a regény, egyúttal elgondolkodtató is. Mindhárom karaktert olyan helyzetek elé állítja a történet során az írónő, mely olvasás közben arra késztetett, hogy elmélkedjek azon, vajon én, hogyan cselekednék a helyükben. 

Ezt a regényt bátran merem ajánlani minden olvasómnak, aki szereti a romantikát. Azonban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az eddigi Borsa Brown regényekkel ellentétben ez a kötet nem erotikus kategóriába sorolható. 

Ha te is szeretnéd felfedezni egy elzárt közösség világát,
akkor ezt a regény számodra kötelező olvasmány lesz!
Megrendelem!


Cím: Gyalázat és hit
Sorozat: Gyalázat sorozat
Szerző: Borsa Brown
Kiadó: Álomgyár kiadó
Kiadás éve: 2019.
Oldalszám: 572
⭐⭐⭐⭐⭐

Fülszöveg:

Egy elzárt amish közösség és a külvilág összecsapása

Dorothy Miller, a fiatal amish lány Sarasotában éli mindennapjait. Bár közösségük visszahúzódik a világi élettől, de nem zárkózik el teljesen.
Gregory Hamilton újabb üzleti tervet készül véghezvinni, nívós éttermet építene a városi amish piac helyén. A hely felvásárlása már folyamatban van, és ezzel az amish közösség tagjai is szembesülnek.

Vajon felveszik a harcot azzal az emberrel, aki tönkre akarja őket tenni, vagy jámbor lélekként beletörődnek a helyzetbe? És mit tesz Dorothy Miller?
Mi történik, ha kezünkbe vehetjük a sorsunk irányítását, de képtelenek vagyunk józanul dönteni, mert a szívünk nem engedi? Mi van, ha olyasvalakibe szeretünk bele, aki egyenesen az ellenségünk?

És van, amikor már hiába a hit, az amish maffia is közbelép, egy igazán különleges ember vezetésével. Végül pedig mindenki szembesül vele, hogy a bűn az ajtajuk előtt áll, és arra vár, hogy beengedjék.

Borsa Brown különleges, szókimondó, ugyanakkor érzelmes és szenvedélyes, erotikus írásai hamar az olvasók kedvenceivé váltak. Új sorozatában, a tőle megszokott módon, titkos világba enged betekintést, mely bővelkedik érzelmi magasságokban és mélységekben.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milyen sorrendben érdemes olvasni Anne L. Green könyveit?

Sokszor felmerül az a kérdés számos könyvmolyban, hogy milyen sorrendben is vegyék kezükbe Anne L. Green regényeit. Ez a zavarodottság teljesen érthető, hiszen az írónőnek rengeteg könyve sorakozik már a polcokon. Ráadásul egy-egy karakter feltűnik más kötetekben is. Ez alapvetően nem lenne próbléma, ám ha van valamilyen apró utalás a "vendég" szereplő életére, akkor néhány esetben  talán spoileres lehet egyik könyv a másikra nézve.  Ezért úgy döntöttem, hogy készítek nektek egy Anne L. Green térképet. Mely segítséget nyújthat azoknak az olvasóknak, akik nehezen tudják eldönteni, melyik ALG regényt is vegyék elsőként a kezükbe. A térképet kiegészítettem az Álomgyár kiadónál kapható ajándék novellákkal is.  Melyik Anne L. Greent regényt olvassuk elsőnek? Nincs olyan regény, amelyikre azt mondanám, hogy ezzel KELL kezdeni. Hiszen nincsen kötelező sorrend. A térképen is látható majd, hogy melyik az a történet, melyből kiindulnak a szálak. A térkép megalkotását a meg

Chevy Stevens: Végzetes örökség

Mit kaphatsz egy gyilkos apától?  A 33 éves Sara Gallagher végre boldog. Antik bútorokat árusító kereskedése szárnyal, őt pedig eljegyezte egy fantasztikus férfi. Egy kérdés azonban nem hagyja nyugodni: vajon kik az igazi szülei? Sara felkészült, hogy megtudja.  Kiderül, édesanyja még most sem kíváncsi rá. Később arra is rájön, hogy a biológiai apja gyilkos, aki 40 éven át nőkre vadászott. Sarának Nadine, a terapeutája segít feldolgozni a borzalmakat, és azt, hogy talán mást is örökölt apjától, nem csak a szeme színét. Sara hamarosan rádöbben, egyetlen rosszabb dolog van annál, hogy az apád egy gyilkos: az, ha az apád megtudja, te ki vagy.  Néhány kérdés jobb, ha megválaszolatlanul marad. A "Végzetes örökség" egy összetett és lenyűgöző történet egy nőről, aki a gyökereit szeretné megismerni. Kérdés, hogy megéri-e...  Chevy Stevens páratlanul izgalmas a pszichológiai thrillereiben soha nem tudhatod mi lesz a következő lépés. Nemzetközi sikerkönyvei végre itt

Rachael Lippincott: Két lépés távolság | Könyvajánló

A regény elolvasását a 2019-es Olvasó tábor óta terveztem, azonban csak most sikerült elérnem oda, hogy kezembe vegyem a könyvet. A részlet, melyet korábban olvastam a könyvből, nagyon hamar megfogott, és felkeltette a kíváncsiságomat. A könyv elolvasása után pedig, most már epekedve várom, hogy a filmadaptációt is láthassam. Vajon vissza tudja adni a könyv által nyújtott érzelmeket? Nagyon kíváncsi vagyok! Ennek a gyönyörű szép szerelemnek a története, ahol egy betegség szab korlátokat,  teljesen meghatja az olvasókat. A könyv telis-tele van érzelmekkel, így esélytelen könnyek nélkül végig olvasni a regényt. Mikor elkezdtem olvasni Stella és Will történetét, sejtettem, hogy nagy hatással lesz rám, ellenben én sokkal több érzelmi löketben reménykedtem. A történet elolvasása után nem hagyott bennem akkora mély nyomot, mint vártam, de kellemes kikapcsolódást nyújtott. Úgy vélem ez amiatt lehet, hogy több sírásra készültem fel. Próbáltam a lelkemet felkészíteni a legrosszabbra, hog