Ugrás a fő tartalomra

A nagy tettető élete képekben


Freddie Mercury legendáját hatalmas kultusz övezi. Még az is tud róla pár információt, aki nem követte nyomon az életét, a zenei pályafutását. 
Mikor megtudtam, hogy az Álomgyár kiadó egy albumot jelentett meg a híres legendáról a nemrégiben megjelent filmet is megnéztem, hogy kellőképpen hangolódjak a könyv megjelenésére. Izgatottan vártam, hogy Farrokh Bulsara, azaz Freddie Mercury életéről szóló könyvet elolvashassam, mely elképesztő képekkel enged betekintést a nagy tettető életébe. 

A könyvbe belelapozva már teljesen átjárt a hangulat, az a felemelő érzés, hogy ennek az albumnak köszönhetően egy szupersztár életének lehetek részese. 
Az album nem árul zsákbamacskát. Már a borítón jelezte a szerző az "Egy élet képekben" alcímmel, hogy ebben az albumban a fényképpekre nagyobb hangsúlyt fektet. (Átlagosan 3-4 mondat szerepel egy-egy kép mellett.) Ám a könyv elolvasása után mégsem éreztem azt, hogy kevés információt kaptam volna. Sőt! Az album fotóit nézegetve a kép alatti leírással kiegészítve megelevenedett előttem a pillanat. Sokat töprengtem egy-egy pillanatképen olvasás közben, igyekeztem átélni a pillanatot, mely a fotóknak köszönhetően sikerült. A szerző számos olyan információval töltötte meg az albumot, melyek érdekessé tették ezt a könyvet, emiatt pedig minden nap alig vártam, hogy elővehessem. Igyekeztem beosztani, hogy minden nap részese lehessek az énekes életének. A könyv elolvasása után sok olyan figyelemfelkeltő és meglepő információval lettem gazdagabb, melyet még nem tudtam az énekesről. A ritka fényképeknek és a bennfentes információknak köszönhetően jobban megismerhetjük Freddie Mercuryt.

Sean O'Hagan tökéletesen válogatta össze Freddie Mercury életének legmeghatározóbb pillanatait. Életre keltette a legendát ezzel az albummal.

Az album végén számomra nagy érdekesség volt, hogy Freddie Mercury alkotásaiba is betekintést engedett a szerző. Számomra ezzel pedig egy új oldát mutatta meg az énekesnek. Nagyon tetszett, hogy a könyv utolsó oldalán Freddie Mercury kézzel írt papírjait láthatjuk. (Számomra ezek mindig nagyon érdekesek többek között költők és zeneszerzők esetében.)

Az album csodálatos módom elevenítette meg képek formájában Freddie Mercury életét, ám egy valamit hiányoltam. Számomra a könyvből hiányzott, hogy fejezetekre van bontva az album képekkel teli része. Jelen esetben a könyvben 2 nagyobb rész található: egy bevezető, melyben az ikonikus alak életéről, munkásságáról olvashatunk, illetve egy nagyobb szakasz, melyben az életét mutatja be az album képek formájában.
A képek logikusan, időrendben követik egymást, mely által a kezdetektől ismerhetjük meg az énekest. Véleményem szerint a szerző kisebb csokrokban összegezhette volna a képeket (pl: gyerekkor-fiatalkor, pályafutása kezdete, sikerei stb.), ezzel pedig segítve az olvasót a könnyebb tájékozódásban. Az Ayrton Senna albumnál tapasztaltam meg, hogy sokkal könnyebb volt úgy bele-bele olvasgatni a könyvbe, hogy fejezetekre volt bontva, hiszen az albumok többségét az emberek nem egy ültő helyüben olvassák el. 

Összességében nagyon tetszett az album, hiszen számos olyan információt és képet tartalmazott, melyeket az interneten, más könyvekben nem olvashattunk még. Ezáltal pedig úgy érezhetjük az album elolvasása után, hogy részesei voltunk Freddie Mercury életének. 

Tudtad?

Egy kis érdekesség: Freddie Mercury a nyolcvanas évek közepére Freddie már nem rajongott annyira New Yorkért. Inkább München felé húzta a szíve.

Szerezd be te is Freddie Mercury életéről szóló albumot!


Cím: Freddie Mercury - A nagy tettető
Szerző: Sean O'Hagan
Kiadó: Álomgyár kiadó
Kiadás éve: 2020.
Oldalszám: 143
⭐⭐⭐⭐


Fülszöveg:

"Ez a kötet még közelebb hozza Freddie-t, a sztárt, a zenészt - és a nagy tettető álarca
mögött az embert." - Bátky Zoltán énekes, zenész, újságíró

Ez a gazdagon illusztrált album a világ egyik legsikeresebb és legismertebb showmanjének sziporkázó életét tárja elénk. Freddie Mercury Zanzibár szigetén töltötte a gyermekéveit; énekesként a legendás Queen együttessel hódította meg a világot, szólókarrierjével pedig a legnagyobbak közé emelkedett. Ő lett a huszadik század pop-kultúrájának egyik legfontosabb és legikonikusabb alakja. Ritka fényképek és bennfentes információk segítik az olvasót, hogy ezen az albumon keresztül még jobban megismerhesse a szupersztár életét.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milyen sorrendben érdemes olvasni Anne L. Green könyveit?

Sokszor felmerül az a kérdés számos könyvmolyban, hogy milyen sorrendben is vegyék kezükbe Anne L. Green regényeit. Ez a zavarodottság teljesen érthető, hiszen az írónőnek rengeteg könyve sorakozik már a polcokon. Ráadásul egy-egy karakter feltűnik más kötetekben is. Ez alapvetően nem lenne próbléma, ám ha van valamilyen apró utalás a "vendég" szereplő életére, akkor néhány esetben  talán spoileres lehet egyik könyv a másikra nézve.  Ezért úgy döntöttem, hogy készítek nektek egy Anne L. Green térképet. Mely segítséget nyújthat azoknak az olvasóknak, akik nehezen tudják eldönteni, melyik ALG regényt is vegyék elsőként a kezükbe. A térképet kiegészítettem az Álomgyár kiadónál kapható ajándék novellákkal is.  Melyik Anne L. Greent regényt olvassuk elsőnek? Nincs olyan regény, amelyikre azt mondanám, hogy ezzel KELL kezdeni. Hiszen nincsen kötelező sorrend. A térképen is látható majd, hogy melyik az a történet, melyből kiindulnak a szálak. A térkép megalkotását a meg

Leslie Potter: Ösztön - A játékszer 1.

Leslie Potter könyvét most először fogtam a kezemben, de szavai teljesen ámulatba ejtettek. Luke, a harmincas éveiben járó szexfüggő férfi és felesége, April élete teljesen megváltozik, amikor megszületik a gyerekük, Sarah. A korábban tabukat nem ismerő szexuális életük lassan átalakul, April egyre többször mond nemet férje perverz vágyaira, amihez Luke először a tőle megszokott humorral próbál hozzáállni. A gyakori és szenvedélyes szexről azonban továbbra sem képes lemondani. Hosszas hezitálás után szexkapcsolatba kezd a nála jóval fiatalabb kisgyerekes anyával, Evával.  Vajon Luke és April kapcsolata megmenthető? Kit terhel a felelősség a házasság megromlásáért: a szexmániás férjet, vagy a csak magával törődő, még a gyermekét is elhanyagoló feleséget? Meddig tartható fent a szenvedélyes viszony Luke és Eva között, ha mindketten máshoz mennek haza? Valójában ki kinek a játékszere?  Leslie Potter szókimondó, erotikus regénye tabudöntögető, ugyanakkor egy nagyon fontos pro

Részlet a Baljós szitakötő c. könyvből | Blogger hét

  Ismerjétek meg Jack Doyle kishúgát, Kayla Doyle-t!  Hamarosan debütál Anne L. Green legújabb regénye, a Baljós szitakötők, ahol Jack Doyle és Erica Fuller szerelmének történetét ismerhetitek meg. Izgalmakból, váratlan fordulatokból és humorból nincs hiány a könyvben. Kedvcsinálóként olvassátok el a következő részletet, amiben Kayla kapja a főszerepet.  Jó szórakozást hozzá! Részlet: Kiléptem a vizsgálóból, és már indultam volna a parkolóba, amikor megpillantottam a húgomat, ahogy ott ül a padon, és rám vár.  – Te miért nem mentél haza pihenni? – karoltam át, és együtt haladtunk a kijárat felé.  – Szerettem volna megköszönni neked – pillantott fel rám.  – Ugyan már! Nem kell hálálkodnod. Ez a legkevesebb – vontam magamhoz.  Amikor kiértünk a szabad levegőre, a kórház kis parkja felé tereltem.  – Leroy miért nincs itt? – kérdeztem rá arra, ami azóta nyomasztott, amióta megláttam. Ha az én feleségem haldokolna, egy percre sem hagynám magára, főleg nem egy ilyen fontos pillanatban.  – Do