Ugrás a fő tartalomra

R. Kelényi Angelika: Róma, Róma | Könyvajánló

Az írónő nagysikerű Barcelona, Barcelona c. regénye után egy évvel megjelent Caroline Wood legújabb kalandja, a Róma, Róma. Az újságíró nő barcelonai utazása felejthetetlen és lehengerlő élményt nyújtott számomra, ám úgy érzem, ezúttal überelte korábbi történetét. Imádtam olvasni a Róma, Rómát!

A regény a Caroline Wood - sorozat második része, ám teljes mértékben különálló könyvként is megállja a helyét. A szerző nagy gondossággal odafigyelt arra, hogy az az olvasó, aki ezt a Caroline Wood történetet veszi előszőr kezébe, ő is mindent értsen. Kellő információval tette teljessé ezt a könyvet az írónő. Ellenben a sorrenden nem ajánlatos módosítani, érdemes a megjelenést követve megismerni Miss Wood kalandjait, hiszen így könnyebbé válik Caroline érzéseinek megértése.

Az írónő páratlan módon ötvözte a korábbi nőcis és a történelmi regényeit ebben a történetben.

Nagyon tetszett a Barcelona, Barcelona c. regény is, hiszen a humorával és könnyedségével rendkívüli módon szórakoztatott, és kikapcsolt. Ellenben az írónőtől sokkal jobban szerettem a történelmi regényeket, annak okán, hogy azokba a történeteibe mindig belecsempészet egy felettébb izgalmas krimis szálat. A Róma, Rómában egyszerre kapjuk meg mindkettőt, ugyanis központi szerepet kap egy érdekfeszítő nyomozás és egy-két fordulatos szerelmi szál. 
A nyomozás során olvasóként Caroline-nal együtt oldhatjuk meg a rejtélyt, mely a La case dell' amore-t, azaz Szerelmi házat övezi. Vérpezsdítő érzés a könyv főszereplőjével a titkok nyomába eredni, melyek számtalan izgalmas fordulatot rejtenek. Ebben a házban több olyan lakó is él, aki kisebb-nagyobb szinten említésre kerül a történet során, viszont a szerző, gondolva arra, hogy az olvasó nem emlékezhet minden névre egy-két említés után, néhány jelzővel látta el őket, melynek segítségével sokkal könnyebbé vált az azonosításuk.

Caroline saját szerelmi szála nem túlságosan volt erős ebben a regényben, inkább egy kiegészítő cselekményszálnak lehetne nevezni. Tény, hogy a regény során nagyon sokat panaszkodott távkapcsolata nehézségeire és ábrándozott a lehetséges kimeneteléről Tommal való kapcsolatának, de véleményem szerint még ezt elfogadható mennyiségben tette. A végén ugyan ezt az eseményszálat is lezárta az írónő, ám bennem maradtak megválaszolatlan kérdések, melyekre bizakodva várom, hogy a következő részekben választ kapjak. Ebből kifolyólag, ha valaki különálló regényként szeretné olvasni, sok kérdés fog benne maradni. Ugyanakkor mindezzel az írónő fenomenális módon ösztönzi arra az olvasóit, hogy a Caroline Halálos Hollywood c. történetét is olvassák el. 

Caroline mellett egy másik olyan női szereplőt ismerhetünk meg ebben a történetben, akitől számomra nagyon nehéz volt búcsút inteni, ám bízom benne, hogy lesz még alkalmunk találkozni vele. Julia karatere nagyon jól kiegészítette a történetet. Általa nemcsak egy plusz szerelmi szállal bővült a regény, hanem sokkal humorosabb lett a történet. Elképesztően kedves, segítőkész és végtelenségig tele van élettel és szeretettel. Végig azt az érzést keltette bennem a jelleme, mintha régóta ismernénk egymást. Imádtam őt, mert sokkal emlékezetesebbé tette Caroline római kalandját.
Ha már mellékszereplőkről van szó, nem tudok elmenni Giorgio és Nicola mellett. Mindkét férfi karaktere sokkal nagyobb szerepet kapott, mint Tom, mely számomra nagyon meglepő volt, ám cseppet sem bántam. Nagyon megszerettem őket, mert kíváncsivá tettek, és megmozgatták a fantáziámat, de leginkább Nicola. Remélem Caroline kalandjai során még fog vele találkozni. 

Az izgalmas események lezárása számomra egyáltalán nem a várt eredményeket tükrözte.

Mindezzel kapcsolatban pedig vegyes érzelmeim vannak. Egyrészről sokkal izgalmasabb és bravúrosabb befejezést kapott a nyomozás, mint amire a kezdetekben számítottam, ugyanis az utolsó pillanatig csavargatta az események szálait az írónő. Másrészről pedig úgy érzem, hogy mikor Caroline visszatért a londoni életéhez, felgyorsultak az események és csak egy gyors lezárást kaptak, melyekkel egyúttal megalapozta az írónő a következő regényeket. Kissé hiányérzetem volt, de reménykedem benne, hogy ősszel ezt az űrt betölti Caroline következő kalandja. 

A regény olvasása előtt nemnyugvó kérdésként ott motoszkált a fejemben, hogy vajon az írónő miért változtatott a Caroline Wood - sorozat címeinek szisztémáján. Erre a kérdésre pedig a regény lezárásával választ kaptam, vagy legalább is úgy érzem. 

Vajon milyen titok övezi a Szerelmi házat? Valóban igaz a legenda?
Megrendelem!


Cím: Róma, Róma
Sorozat: Caroline Wood - sorozat
Szerző: R. Kelényi Angelika
Kiadó: Álomgyár kiadó
Kiadás éve: 2020.
Oldalszám: 345
⭐⭐⭐⭐⭐

Fülszöveg:

Nyár, szerelem, Róma...

Caroline Wood, a népszerű londoni női magazin szerkesztője egyre sikeresebb a munkájában, magánélete azonban hagy némi kívánnivalót maga után. Párja, Tom, aki Barcelona egyik felkapott szállodáját vezeti, sokkal ritkábban látogat el hozzá Londonba, mint azt Caro szeretné, és a lányt is köti a munkája a hazájához.

Caroline a Szerelem határok nélkül című rovat vezetőjeként folyton keresi az izgalmas történeteket. Egy nap rátalál egy hírre egy római apartmanházról, ahol az egy hálószobás lakásokban többnyire egyedülálló emberek laknak. Rómában ezt a házat már csak Szerelem-házként emlegetik, hisz évente számos szerelem, mi több, házasság szövődik itt. Caro úgy dönt, hogy egy ilyen különleges sztorit nem hagyhat ki a rovatából, ezért Rómába utazik, habár Tom kifejezetten ellenzi az újabb kalandot.

Caro megkeresi gyermekkori barátnőjét, aki az olasz főváros mellett lakik, hogy segítse a munkájában. Julia örömmel társul, így együtt vágnak bele, hogy felderítsék, vajon milyen különös misztikum hozza össze a párokat a Szerelem-házban...
A két lány kibérel egy lakást egy hétre. Caroline terveiben egyáltalán nem szerepel a párkeresés, erről azonban az apartmanok lakói nem tudnak. Julia viszont azt reméli, hogy a furcsa ház talán meghozza számára is a vágyott szerelmet.

Caro és Julia számtalan izgalmas, keserédes és nehéz pillanatot él át, mire kikutatja a Szerelem-ház titkát. Bejárják Róma patinás, romantikus utcáit, Caroline felfedezi az örök város felejthetetlen kávézóit, éttermeit, és megismer egy veszélyesen vonzó olaszt, aki miatt felteszi magának a kérdést, vajon elég erősek-e az érzelmei Tom iránt. Meddig bírják még a távolságot, meddig tarthat egy kapcsolat, ha havonta csupán pár napot tölthetnek együtt? És képes-e a szerelméért valamelyikük elhagyni azt a várost, és feladni azt a munkát, amelyet rajongva szeret?

R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő legújabb regénye az örök városba, Rómába visz bennünket. Bár a könyv sokakat foglalkoztató, komoly kérdéseket is felvet, mégis humoros, bájosan romantikus történetével elbűvöli az olvasókat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milyen sorrendben érdemes olvasni Anne L. Green könyveit?

Sokszor felmerül az a kérdés számos könyvmolyban, hogy milyen sorrendben is vegyék kezükbe Anne L. Green regényeit. Ez a zavarodottság teljesen érthető, hiszen az írónőnek rengeteg könyve sorakozik már a polcokon. Ráadásul egy-egy karakter feltűnik más kötetekben is. Ez alapvetően nem lenne próbléma, ám ha van valamilyen apró utalás a "vendég" szereplő életére, akkor néhány esetben  talán spoileres lehet egyik könyv a másikra nézve.  Ezért úgy döntöttem, hogy készítek nektek egy Anne L. Green térképet. Mely segítséget nyújthat azoknak az olvasóknak, akik nehezen tudják eldönteni, melyik ALG regényt is vegyék elsőként a kezükbe. A térképet kiegészítettem az Álomgyár kiadónál kapható ajándék novellákkal is.  Melyik Anne L. Greent regényt olvassuk elsőnek? Nincs olyan regény, amelyikre azt mondanám, hogy ezzel KELL kezdeni. Hiszen nincsen kötelező sorrend. A térképen is látható majd, hogy melyik az a történet, melyből kiindulnak a szálak. A térkép megalkotását a meg

Chevy Stevens: Végzetes örökség

Mit kaphatsz egy gyilkos apától?  A 33 éves Sara Gallagher végre boldog. Antik bútorokat árusító kereskedése szárnyal, őt pedig eljegyezte egy fantasztikus férfi. Egy kérdés azonban nem hagyja nyugodni: vajon kik az igazi szülei? Sara felkészült, hogy megtudja.  Kiderül, édesanyja még most sem kíváncsi rá. Később arra is rájön, hogy a biológiai apja gyilkos, aki 40 éven át nőkre vadászott. Sarának Nadine, a terapeutája segít feldolgozni a borzalmakat, és azt, hogy talán mást is örökölt apjától, nem csak a szeme színét. Sara hamarosan rádöbben, egyetlen rosszabb dolog van annál, hogy az apád egy gyilkos: az, ha az apád megtudja, te ki vagy.  Néhány kérdés jobb, ha megválaszolatlanul marad. A "Végzetes örökség" egy összetett és lenyűgöző történet egy nőről, aki a gyökereit szeretné megismerni. Kérdés, hogy megéri-e...  Chevy Stevens páratlanul izgalmas a pszichológiai thrillereiben soha nem tudhatod mi lesz a következő lépés. Nemzetközi sikerkönyvei végre itt

Rachael Lippincott: Két lépés távolság | Könyvajánló

A regény elolvasását a 2019-es Olvasó tábor óta terveztem, azonban csak most sikerült elérnem oda, hogy kezembe vegyem a könyvet. A részlet, melyet korábban olvastam a könyvből, nagyon hamar megfogott, és felkeltette a kíváncsiságomat. A könyv elolvasása után pedig, most már epekedve várom, hogy a filmadaptációt is láthassam. Vajon vissza tudja adni a könyv által nyújtott érzelmeket? Nagyon kíváncsi vagyok! Ennek a gyönyörű szép szerelemnek a története, ahol egy betegség szab korlátokat,  teljesen meghatja az olvasókat. A könyv telis-tele van érzelmekkel, így esélytelen könnyek nélkül végig olvasni a regényt. Mikor elkezdtem olvasni Stella és Will történetét, sejtettem, hogy nagy hatással lesz rám, ellenben én sokkal több érzelmi löketben reménykedtem. A történet elolvasása után nem hagyott bennem akkora mély nyomot, mint vártam, de kellemes kikapcsolódást nyújtott. Úgy vélem ez amiatt lehet, hogy több sírásra készültem fel. Próbáltam a lelkemet felkészíteni a legrosszabbra, hog